Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Mulchen – voor een gezonde bodem

Image

Laatst stelde ik de buurman een vreemde vraag: “Mag ik de bladeren in jullie voortuin gebruiken?” Ik zag een wenkbrauw omhoog gaan. “Waarom dan?” vroeg hij. “Nou,” zei ik, “die kan ik goed gebruiken in mijn tuin.” De buurman lachte en haalde zijn schouders op. “Prima,” zei hij en liep toen enigszins verbaasd weg.Het zit zo: mijn buren hebben hun voortuin volledig bestraat en hebben niets met planten. Nu hebben we een aantal bomen in de straat staan en aan het einde van de herfst laten die massaal hun bladeren los. En die kale voortuin van de buren is dan als een zwart gat, alle bladeren verzamelen zich daar. Zij hebben er niets aan, ze ergeren zich er zelfs aan. Maar ik wil ze graag hebben. Voor de winter leg ik namelijk graag een dikke laag bladeren over de bodem tussen mijn planten. Dit heet mulchen.

Mulchen is heel goed voor de bodem. Het is in alle jaargetijden nuttig, maar zeker in de winter. Mulchen onderdrukt de groei van onkruid en houdt de grond langer vochtig na een regenbui, omdat de zon niet direct op de aarde kan schijnen. In de winter houdt een laag bladeren de grond langer warm waardoor de planten het minder snel moeilijk krijgen en beestjes (zoals lieveheersbeestjes en oorwurmen) schuilen er ook graag tegen de kou, waarop weer vogels af komen om ze op te eten. Dat bevordert dus de aanwezigheid van roofdieren in de tuin. Daarnaast stimuleren de bladeren een gezond bodemleven door de toevoeging van organisch materiaal en hun warme dekentje. En bladaarde, de grond die overblijft nadat de bladeren gerrot zijn, bevat veel nuttige voedingsstoffen voor planten. De stoffen in de bladeren bevorderen ook nog eens de groei van Mycorrhiza schimmels, schimmels die samenwerken met de wortels van planten, waarbij ze de plant beschermen tegen kwaadaardige schimmels, ziekten en bacteriën. Dus door het voortuintje van mijn buren te vegen zijn zij blij en zijn mijn planten blij.

Een kale grond betekent heel veel werk: onkruid wieden, plagen bestrijden, water geven, bemesten, afdekken tegen vorst. In de natuur wordt ieder kaal stuk zo snel mogelijk gevuld met planten of met een laag bladeren. En zoals ik hierboven al heb laten zien, lost dat een groot deel van die problemen op. Door te mulchen bootst u dus de natuurlijke situatie na en laat u dus eigenlijk de natuur al het werk voor u doen.

Image

Hier heb ik ruwe compost gebruikt als mulch.

De winter is dusver nog zacht en warm geweest, maar de afgelopen jaren hadden we in februari en maart nog een periode met flinke vorst. Dat verwacht ik dit jaar weer, dus ik heb mijn tuintje toegedekt en ik raad het u aan om het ook te doen. Het is niet moeilijk. Mulchen kan met bladeren, houtsnippers, stro of compost en zelfs met kranten (het huis-aan-huis soort, die bevatten meestal geen giftige stoffen). En met wat creativiteit hoeft dat dus niets te kosten, zoals u bij mij aan mijn verbaasde buren kunt zien.

Mocht u nu afgelopen jaar veel last hebben gehad van slakken, dan is het raadzaam om in het voorjaar, als het weer zachter wordt en de tuin weer begint te ontwaken, de resten van de mulchlaag op te ruimen. Dat is het moment dat ook slakken wakker worden en u ze dus makkelijker kunt vinden. Wat er over is van de mulch kan dan op composthoop of kunt u composteren in een vuilniszak. Om de grond daarna dan weer te mulchen met verse (zelfgemaakte?) compost.

9 reacties op “Mulchen – voor een gezonde bodem

  1. Pingback: Katten in de tuin | Iris' Garden Ecology

  2. Pingback: Thee: kruiden voor een bijzondere smaak | Iris' Garden Ecology

  3. Pingback: Op vakantie? Zo helpt u uw planten overleven | Iris' Garden Ecology

  4. Pingback: Permacultuur: water en wind (af)vangen | Iris' Garden Ecology

  5. Pingback: (geupdate) Permacultuur: water en wind (af)vangen | Iris' Garden Ecology

  6. Pingback: Observatie: mulchen werkt! | Iris' Garden Ecology

  7. Pingback: Het níet winterklaar maken | Iris' Garden Ecology

  8. Pingback: Mulchen: praktisch aan de gang | Iris' Garden Ecology

  9. Pingback: In 10 stappen: hoe begin je met tuinieren? | Iris' Garden Ecology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: