Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Planten voor een insectenhotel

Je bent natuurlijk niet klaar met alleen een insecten(/bijen)hotel. Wie wil er nou een hotel bezoeken waar niets in of in de buurt te eten valt? Maar gewone tuinplanten zijn vaak niet geschikt of niet aantrekkelijk genoeg voor wilde bijen.

De meeste wilde bijen heel kieskeurig over met welk stuifmeel ze hun larven voeden, en als dat niet in de buurt is zullen ze het insectenhotel links laten liggen. Een beetje kennis van welke insectenhotelbezoekers je kunt verwachten en de planten die ze nodig hebben, moet je dus wel toepassen. Of je kijkt het van mij af. Ik deel hieronder een deel van de plantenselectie die ik maakte voor een projecttuintje bij PermacultuurCentrum Haarlem, dat ik met cursisten van de basiscursus permacultuur aanlegde (over de bouw daarvan schreef ik in deel 1 en deel 2 hoe we dat aanpakten). Daarin hebben we een Grand Hôtel à Insectes gebouwd:

Klavers

De eerste wilde bij die ik in het insectenhotel verwacht is de rosse metselbij. Dit is een bij die niet al te kieskeurig is qua nestplek en qua planten, maar je maakt haar erg blij met klaver – sowieso zijn een hoop wilde bijen gek op klaver. Vooral rolklaver en witte klaver zijn enorme wilde bijentrekkers (en een aantal hommels ook), maar die kon ik niet vinden toen ik de planten bestelde. Het is dus rode klaver geworden, gelukkig gebruiken rosse metselbijen die ook.

Heelblaadjes

De volgende bij is de tronkenbij. In mijn tuin wordt het insectenhotel al zomerslang overspoelt door tronkenbijen, die massaal op mijn gele duizendblad afkomen. Ze halen hun stuifmeel namelijk van gele composieten, zoals die duizendblad. Een gele composiet die naast tronkenbijen ook bij veel andere wilde bijen (en vlinders) populair is, is heelblaadjes. Die heeft lieflijke kleine, gele, margrietachtige bloemen.

Dovenetels

Voor allerlei hommels zijn dovenetels geweldig, vooral de witte. In het projecttuintje hebben we witte en gevlekte dovenetel gebruikt, maar een hele goede is ook paarse dovenetel, die vaak spontaan opkomt. Hopelijk trekt dit meer aardhommels naar de aardhommelpotten in het insectenhotel (zie bouw deel 1).

Zandblauwtje

Een eenjarige plant voor de armere, drogere plekken is het zandblauwtje. De blauwe bloemkoppen zijn decoratief én heel populair bij verschillende insectenhotelbezoekers, waaronder de gewone maskerbij.

Paardenbloem

Deze kregen we cadeau, die stond er al. Het is een geweldige insectenplant, helemaal voor wilde bijen. De WUR telde in onderzoek 107 verschillende wilde bijensoorten op de bloemen, waarmee de paardenbloem de absolute topper onder de wilde bijenplanten is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: