Sluipwesp (Apechthis compunctor?)
Een kijkje in de bezoekers van mijn tuin, van bekende tot minder bekende.
Ik spendeer graag een zonnige middag met mijn camera in de tuin, proberend de kleine kriebels die langvliegen of zich verstoppen te vereeuwigen. Ik ben er niet erg goed in, maar dankzij een flinke portie koppigheid begin ik inmiddels een aardige database te krijgen van dieren die wél poseren of te langzaam zijn om m’n camera te ontwijken. De afgelopen maand kwam ik zo veel leuke beestjes tegen, dat ik ze graag wil delen. Bij deze:
Dit spinnetje, dat expres in de schaduw kroop toen het mijn camera in de buurt zag komen en nu het liefste in het takje opgaat, is een schorsmarpissa. Besluipt en bespringt zijn prooi.
Een bruine kikker, die niet doorhad dat ik hem/haar fotografeerde
Ik ontdek steeds weer nieuwe sluipwespen in mijn tuin. Je herkent ze aan hun zenuwachtige gedrag (ze kunnen geen moment stilzitten, soort zoekt soort blijkbaar 😉 ) en hun smalle wespentaille verraad dat ze wespen zijn, zoals je kunt zien op de foto hierboven. Vaak zien mensen ze aan voor vliegen of stekende dieren, wat helemaal niet klopt. Er zijn veel verschillende soorten, en iedere soort heeft een specifieke gastheer op het oog. Deze gastheer gebruiken ze als onwillige incubator voor hun kroost; de vrouwelijke sluipwespen hebben een lange legboor, waarmee ze de eitjes in de ongelukkige bladluis, slak, rups, spin of bijvoorbeeld bij injecteren. De eitjes komen uit en de larven eten de gastheer vervolgens van binnenuit op, om zich naar buiten te knagen voor de verpopping. De gastheer blijft tot dat moment meestal in leven… Of zelfs nog wat langer, om dankzij chemicaliën van de sluipwesp de poppen te beschermen tot hij er letterlijk dood bij neervalt. Lekker verhaal, maar deze insecten zijn dus erg nuttig in de tuin. Helaas ben ik nog niet zo goed in ze op naam brengen en is de informatie over ze beperkt, maar met deze foto’s krijg je een idee van de groep.
Deze foto stond ook al bovenaan, maar het is een sluipwesp, ik vermoed Apechthis compunctor…
Sluipwesp op een frambozenblad.
Sluipwesp, ik vermoed een bladluisdoder (de naam zegt al wat het beestje als gastheer gebruikt).
Nog een overactieve sluipwesp, die geinteresseerd leek in de restjes bladluis op de stengels van deze roos.
Zo klein dat ik hem niet scherp kon fotograveren, dit sluipwespje, samen op de foto met een verstopt spuugbeestje.
Een gewone tuinslak, die wellicht niet zo populair is bij de meeste tuiniers, maar bij mij lekker mag blijven zitten. Natuurlijk knagen ze van de planten, maar meestal eten ze dood en ziek organisch materiaal en zijn daarom belangrijk als opruimers.
Ik heb beren in mijn tuin! Gelukkig zijn het rupsen, van vlinders uit de beertjes-groep, daar heb ik tenminste de ruimte voor. Deze zit met zijn broers en zussen op mijn zwarte bes, die ze overigens al weken onaangeroerd laten.
Dit bijtje is nog geen 5 mm groot, vandaar dat ze niet makkelijk scherp op de foto te krijgen was. Het is een gewone dwergzandbij, die waarschijnlijk vanuit de duinen en parken in de buurt naar mijn tuin is overgevlogen. Het valt me op dat ze massaal afkomen op de bloemen van de look-zonder-look in mijn tuin, die inmiddels hele kluiten vormt onder mijn appelboom.
Nog een foto van een dwergzandbij, op de look-zonder-look.
Ik hoop dat je dit inkijkje leuk vond, volgende week volgt het tweede deel, want ik zag zo veel leuke beestjes die ik graag wilde delen! Het is een aanrader om te doen, want je krijgt zo steeds meer inzicht in wat er leeft in je tuin (vaak zijn ogenschijnlijke ‘vliegjes’ en ‘mugjes’ van de beginner stiekem hele andere, boeiende beestjes) en door vervolgens hun leefgewoonten op te zoeken, leer je hun rol beter begrijpen én wat ze in je eigenlijk tuin doen. Er is zo veel te ontdekken in de tuin.
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
Ik ben Iris Veltman. Ik heb HBO Milieukunde gestudeerd en daarna gewerkt als procestechnoloog bij een bedrijf dat van afvalproducten nuttige producten maakt (o.a. compost en biogas). Nu ben ik bezig met mijn eigen bedrijf: Iris' Garden Ecology. Mijn doel is mensen te laten zien dat de natuur in de tuin niet bestreden hoeft te worden.
Hi Iris, leuke post! Ik zit ook steeds als een bezetene te turen naar de kleine kriebelbeestjes in de tuin. En dan probeer ik er mits google achter te komen wat het nu precies voor soorten zijn. Voor sommigen erg gemakkelijk te vinden, voor andere soorten bijna niet te doen. Exacte determinatie van kleine kruipers en vliegers is soms echt specialistenwerk. 🙂
Ja, als ik eenmaal beestjes zie dan kan ik niet meer rustig zitten en moet ik ze even bekijken 🙂
En dat determineren kan soms inderdaad knap lastig zijn 😀
Over kleine beestjes gesproken: valt het jou misschien ook op dat er bijzonder weinig slakken te zien zijn in de tuin? Niet dat er géén zitten, maar mij valt echt wel op dat er enorm veel minder zitten als in andere jaren. Zou dat komen door het extreem droge 2018 en (tot nu toe) 2019?
Tof al die diertjes! Wat Tom hierboven zegt over slakken, ik weet hoe het komt. Niet door de droogte, ze zitten gewoon allemaal bij mij dit jaar! Nog nooit zoveel naaktslakken gehad …
Oef…Da’s vervelend!
Ik heb zelf niet zo’n last van de slakken dit jaar…behalve dat zij puur gefocust zijn op mijn nieuwe aanplant. Of er nou een kool naast staat of niet, ze MOETEN mijn peterselie hebben.
Prachtige opmerking trouwens 😀
Hier een veenmol in de tuin….
Oei, dat is bijzonder, en soms bijzonder vervelend. Hoop dat ze de plantjes veel met rust laten!
Heerlijk al die beesthes. Zo blij dat het leven weer terugkomt in onze acbtertuin na een tuin/’omgooi project’ vorig jaar…oh wat mistte ik dat!
Maak je dan maar vast op voor de volgende zomer, hoe langer de tuin zijn ding mag doen hoe meer diversiteit je waar zult nemen!