Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Slakkenval (per ongeluk)

Oeps… Mijn man en ik hebben per ongeluk een slakkenval uitgevonden. Maar het kan een oplossing zijn voor wie jaarlijks zijn planten van drommen slakken moet beschermen.

Vanwege de droogte en de sinds weken lege regenton gebruikten mijn man en ik zo veel mogelijk ‘alternatieve waterbronnen’ om de planten die het wel erg moeilijk hebben in leven te houden. Zo gebruikten we kookwater van sperziebonen en aardappelen… wat we nogal vaak eten. We koken ze zonder zout, dus dat kan prima de tuin in. Meestal gebruik ik het kokend heet om onkruid tussen mijn tegels kapot te maken, maar dat groeide toch niet. Dus lieten we het in plaats daarvan afkoelen en goten het dan tussen de planten. Maar één keer had mijn man het kookwater van aardappels (met nog een klein beetje aardappelprut erin) in een emmer gegoten om te koelen en zijn we het vergeten… Tot twee dagen later.

Bovenstaande foto was wat ik aantrof. Het water had een vieze gele kleur en schuimend oppervlak. Er dreven meerdere slakken in, maar gek genoeg stonk het niet. Ik wist eerst niet eens wat het was, tot mijn man zich het aardappelkookwater herinnerde. Bah. Blijkbaar houden slakken erg van gekookte aardappel-slakkensoep. Hij spoelde het door de wc en kwam terug met een vies gezicht. “Ik heb wel een stuk of 15 slakken weggespoeld. Misschien wel 20.” Hm, dachten we. Er zijn genoeg mensen die er gillend gek van worden – ik krijg er vaak zat vragen over, maar een makkelijk antwoord is er niet. Ik heb niet zo veel last van slakken in mijn tuin, maar misschien is dit wel een oplossing voor anderen. Ik heb ooit wel eens biervallen geprobeerd in mijn vorige tuin (en in het vorige huis want die naaktslakken kwamen daar binnen, jak!) – ze verdronken er niet in, maar werden er wel erg vrolijk van. Deze aardappel-val was de eerste keer dat ik ze wél massaal heb verdronken…

Na even googlen blijken slakken gek te zijn op de zetmeel van aardappelen en mais (ze ontploffen er schijnbaar niet van, dat blijkt een mythe die ik ook meerdere keren tegenkom). Geen wonder dus dat ze zich massaal in mijn emmer verdronken. Ik ga het nog maar eens uittesten bij mijn moeder in haar tuin, want die heeft nogal last van slakken (sorry, slakken). In de tussentijd alvast voor jullie deze tip om eens te proberen. Want ze horen er wel bij, maar kunnen je plezier in tuinieren ook kaalvreten.

8 reacties op “Slakkenval (per ongeluk)

 1. margreet hirs
  20 augustus 2018

  Ga ik ook doen en wel meteen!
  Heel veel dank!

 2. lefabuleuxjardin
  20 augustus 2018

  Leuke tip voor volgend seizoen. Dit jaar voor het eerst enorm veel last gehad van slakken… niet in de “oude” moestuin, maar in mijn nieuw aangelegde eetbare circulaire sierbedjes vlakbij de achterdeur. Ik kan wel een aantal verklaringen bedenken waarom ik daar wel last had van slakken en niet in de oude moestuin, maar wil toch op “veilig” spelen volgend jaar, want wat een demonstratietuin moest worden, draaide uit op een kale bedoening tot ver in het seizoen mede dankzij de slijmerige tuinbewoners. Nu nog iets doeltreffends verzinnen om mijn katten aan het verstand te brengen dat mulch rond jonge plantjes niet bedoeld is om op te liggen zonnen…. Nu bedenk ik me net, dat het neerleggen van aardappelschillen op strategische plaatsen, misschien voldoende is om slakken om de tuin te leiden.(pun intended) Ik probeer het alvast.

  • Iris Veltman
   21 augustus 2018

   Ik heb wel eens een aangevreten aardappel laten liggen, daar kwamen ook veel slakken op af. Dus zeker het proberen waard. Zonde dat je demonstratietuin slakkenvoer is geworden, ik hoop dat het volgend jaar wel lukt!

 3. De Fruitberg
  1 september 2018

  En, werkte het bij je mama ook?

  • Iris Veltman
   3 september 2018

   Ik heb het helaas nog niet kunnen testen, maar zodra ik dat wel heb gedaan dan zal ik het resultaat ervan delen.

 4. Marco
  12 november 2018

  Een dergelijke slakkenval is misschien een idee voor het volgende:
  https://yoo.rs/daanebanaan/blog/slakken-bestrijden-zonder-gif-nematoden-kweken-1489914609.html

  Ik heb deze methode vorig jaar toegepast om tijdens het natte seizoen mijn bloemkool en spruitjes te beschermen tegen de veelvraat van de vele naaktslakken. Ieder naaktslak draagt nl. de nematood ( aaltjes) met zich mee tegen de naaktslak. Je moet het maar weten…

  • Iris Veltman
   13 november 2018

   Hoi Marco,
   Ik ken het principe, werkt goed. Bedankt voor de tip, als iemand veel last van slakken dan is dat zeker het proberen waard. Alleen moet het worden toegepast wanneer het buiten vochtig is en dat aardappel-kookwater is iets – wat ik in ieder geval – in huis heb, vandaar dat ik deze toevallige slakkenval een leuke vond om ook eens te delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 augustus 2018 door in Algemeen, Ecologisch tuinieren en getagd als , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: