Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Wespen zijn (meestal) helemaal niet vervelend!

“Iek! Een wesp!” Waarna de persoon in kwestie begint te rennen en om zich heen slaat. De tuincentra en zelfs supermarkten verkopen wespenlokkers om ons tegen de gevreesde tuinmonsters te beschermen. Maar verdienen ze al die slechte aandacht wel?

Wat zie ik nú weer in mijn tuin? Dat denk ik als ik terugkom van een rondje wandelen en de drukke bevlieging in mijn voortuin zie. Ik pak mijn camera en probeer een zweefvlieg te fotograferen, als er een veel vreemder schepsel voorbij vliegt. Algauw zie ik er niet één, maar twee, vier, zes… Ze lijken op wespen, maar ik kan ze niet direct plaatsen. Het helpt ook niet dat ze geen secónde stil lijken te kunnen zitten. Dan land er eentje op mijn mouw. Toegegeven, de foto is niet op het juiste detail scherp, want natuurlijk landde het beest precies de mouw van de hand waarin ik mijn camera hield en voor ik hem kon overpakken was ‘ie allang gevlogen, maar het resulterende beeld is acceptabel om hem grofweg te kunnen determineren. Enige inspectie van het internet bevestigt vervolgens mijn vermoeden. Een lid van de gewone sluipwespen-familie. Die op de rug gevouwen vleugels en vooral het smalle, puntige achterlijf zijn een dead giveaway. Een mannetje waarschijnlijk, gezien z’n felle kleur. Waarschijnlijke rooidieren: rupsen. Want wij zien wespen vaak als een plaag, maar eigenlijk zijn ze zélf van de plaagbestrijding.

Als larve, juist in het voorjaar, zijn wespen voornamelijk carnivoor. De gewone wespen voeren hun larven gevangen insecten en nectar. Sluipwespen, zoals die hierboven (oké, niet dit mannetje, maar de vrouwtjes), leggen hun eieren in hun prooidier, waar de wespenlarven het gedoemde insect van binnenuit opeten. Iedere soort heeft zijn eigen specifieke prooidier. Dit zijn bijvoorbeeld rupsen en zweefvliegen. Voor een leuk… ahum… filmpje kan ik je van harte ‘Body Invaders’ van National Geographic aanraden, beschreven in een artikel van Nature Today. Het heeft een soort macabere pracht, dat proces in beeld, van binnenin de rups én van buitenaf gefilmd. Bovendien vormen de wespen een belangrijke voedselbron voor vogels. Geen wonder dus, dat ze steken, maar ondanks dat zijn ze dus erg nuttig in de tuin, een onmisbare schakel in het landschap.

De volwassen (sluip)wespen voeden zich met nectar. Helaas is daarvan niet altijd genoeg te vinden en precies dát is het moment dat ze onze limonade komen bezoeken. Vooral als in de nazomer en herfst de overvloed aan nectarrijke planten is verdwenen. Sommige wespen wagen zich dan van de honger een bezoekje aan een terras met ons, mensen. Maar de meeste soorten blijven ongeïnteresseerd. Tenzij ze dronken zijn van het slurpen aan rottend fruit. Maar ja, de meesten van ons worden vervelend en tegelijkertijd sociaal met een slokje op, toch?

Natuurlijk mag je bang zijn voor wespen. Ik ben zelf eens in mijn been gestoken en blijk allergisch te zijn, dus ik hou ze zelf ook altijd goed in de gaten als ze te dichtbij komen. Maar koop alsjeblieft niet zomaar van die wespenvallen. Wespen zijn nuttig en nodig voor de biodiversiteit! Mijn tip: plant extra nectarrijke najaarsbloemen aan (bijvoorbeeld knoopkruid, wilde cichorei, lange ereprijs, kruiskruid, herfstaster, zeepkruid, hemelsleutel, struikheide of leverkruid Eupatorium ‘Chocolate’). In mijn ervaring gaan ze veel liever naar de bloemen dan mijn drinken. Natuurlijk, soms moet er wel eens ingegrepen worden, vooral bij nesten op vervelende plekken. En wees voorzichtig als wespen je benaderen (denk aan die dronken vliegers, die zijn extra chagrijnig). Zoals je kunt zien aan bovenstaande foto bleef ik rustig, want de sluipwesp wilde mijn trui alleen maar onderzoeken en vloog vanzelf weer weg toen hij begreep dat het niks eetbaars was. Juist door te slaan en te rennen maak je ze bang en denken ze dat ze zichzelf moeten verdedigen. Probeer ze in de gaten te houden en ze eventueel heel rustig met een hand bij je weg te bewegen, dan verdwijnen ze niet per ongeluk in je kleding. Want ook al kunnen wespen lastig zijn, wat mij betreft verdienen ze altijd een plekje in de tuin.

4 reacties op “Wespen zijn (meestal) helemaal niet vervelend!

  1. margreet hirs
    18 juni 2018

    Informatief en ook een leuke actiefoto!

  2. groengenot
    18 juni 2018

    Da’s echt Iris. Ik beschouw ze ook als onze bondgenoten. Zelfs de zogenaamde limonadewespen zijn heel nuttig. Alleen op het einde van de zomer worden die wat opdringerig. Maar ja, dan hebben die al een heel seizoen zo hard gewerkt dat ze ook wel eens een verzetje mogen hebben hè… 😜

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18 juni 2018 door in Algemeen en getagd als , , , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: