Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

16 Ideeën voor hergebruik van tuintegels en stenen

Wat doe je met de tegels die je uit je tuin haalt? Hier 16 mogelijkheden die je hopelijk voorzien van veel tuin-inspiratie!

__________

Pssst! Op 17 maart 2023 is mijn boek uitgekomen – Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur! Daar zitten nog veel meer tips in voor hergebruik van o.a. stenen. Ga naar Vonk Uitgevers voor meer informatie en om te bestellen, of kijk op groeneboekenshop.nl of bol.com.

__________

Ben je bezig met Operatie Steenbreek met hun motto “Tegel eruit, plant erin”, hou je een berg stenen en tegels over. Wat doe je daar nou mee? Of de oude tegels wanneer je je tuin verandert? In mijn eigen tuin heb ik de grindtegels en trommelstenen (allemaal) hergebruikt en bij projecten probeer ik zo veel mogelijk hetzelfde te doen. Ik raad ook altijd aan tegels niet meteen weg te doen – vaak kun je er nog hele nuttige dingen mee, zelfs die spuuglelijke. En mocht dat echt geen optie zijn dan kun je ze nog altijd tweedehands aanbieden. Maar laat ik eens een paar ideeën opperen voor wat je zelf met je tegels kunt doen. Want recyclen is milieuvriendelijk én kost je niets, in plaats van nieuwe aan te schaffen en het oude af te voeren. Bovendien kun je er ook nog biodiversiteit mee bevorderen. En er zijn ook heel wat opties met elkaar te combineren voor multifunctionele tuinelementen.

Trouwens: voor wie nog meer ideeën op wilt doen en meer groen in zijn tuin wilt: hou mijn blog in de gaten, want ik ben zelf ook weer met een recycle-projectje bezig om meer ruimte voor (eetbare) planten te maken.

1. Ander patroon voor patio of pad

Eerst de basics. Als je je tuin verandert en geen zin meer hebt in de oude tegels, dan zou je simpelweg het legpatroon kunnen veranderen om ze een nieuwe uitstraling te geven. Grote betontegels combineren bijvoorbeeld mooi met kleine tegels, zoals klinkers en trommelstenen. Grindtegels kun je omdraaien. Je kunt zelfs hele mozaïeken maken met kapotte stenen.

Hier heb ik alle kapotte trommelstenen die uit mijn voortuin kwamen in een spiraalvorm gelegd voor een kleine patio in mijn achtertuin (foto 2012).

In de buurtontmoetingsplek van de Wilde Weelde Wereld in Appeltern ligt deze bestrating, gemaakt van oude kapotte stenen van omwonenden, waartussen planten mogen groeien.

2. Stapstenen voor paadjes

Voor paden die je rustig door de tuin moeten leiden, die je minder gebruikt of ‘werkpaadjes’ voor als je tussen de planten gaat rommelen, kun je een pad van stapstenen leggen. Tegels zien er al heel anders uit als er planten omheen groeien.

Een werkpad tijdens de aanleg bij een projectje van mij. Op deze manier kan de eigenaar goed bij de planten komen. De tegels liggen hier nog wel op de grond; handig is om ze altijd deels in te graven zodat ze verankerd liggen en niet onder je voeten gaan wankelen.

Leuk gebruik gemaakt van brede voegen in een voortuintje in Beverwijk.

3. Insectenhotels – en de constructie van stapelmuurtjes en gelijmde of gemetselde muurtjes

Een muurtje met kieren en holtes is perfect voor dieren om zich in te verstoppen, met name voor amfibieën, spinnen en insecten. Omdat oude muren niet blijven staan en onze nieuwe bouwwerken weinig kieren en verspringingen bevatten, is er voor hen steeds minder nestruimte in de stad. Een stapelmuurtje of niet te strak gelijmd muurtje met kieren erin heeft dus de potentie om als insectenhotel te dienen. Je kunt er nog bamboestokken of hout met geboorde gaten in verwerken (zorg er wel voor dat het geen dragend onderdeel is voor de constructie – als het hout verrot is moet het niet zo zijn dan je muurtje instort – beter klem je het ertussen). Als je er ook nog planten in laat groeien (aanplanten of laten aanwaaien) is het een walhalla voor dieren.

Een stapeltje stenen in een hoekje van mijn tuin doet dienst als insecten/amfibieën/spinnenhotel.

Tuinmuurtjes kun je op verschillende manieren construeren. Je kunt lijm of cement gebruiken om de stenen te stapelen. Dit is vooral geschikt voor strakkere muurtjes, rechte muurtjes, als het verder de hoogte in gaat of als je er bijvoorbeeld op moet kunnen zitten. Je kunt ook stapelmuurtjes maken. Dit zijn stenen die droog op elkaar gestapeld worden, of met wat aarde ertussen. Een stevig stapelmuurtje helt iets naar binnen naarmate het hoger wordt – dus als het een los muurtje is krijg je een trapezium-vormige doorsnede, een muurtje dat aarde tegenhoudt leunt een beetje tegen de aarde. Onderin zijn ze breder dan bovenin. Droog gestapelde stenen drogen sneller uit dan een stapel stenen met cement of aarde ertussen. In die laatste omstandigheden settelen insecten en planten zich sneller.

In mijn netjes gemetselde muurtje heb ik uitsparingen en kieren overgelaten voor planten en dieren.

4. Fundering

Heb je van die grote betontegels? Die zijn perfect voor de fundering van verhoogde borders, bakken, zitjes, vijvers… Zelf had ik een hoop grindtegels van 60×40 cm. Door ze op hun lange zijde te zetten en ze dan 20 tot 30 cm in te graven maakte ik hele sterke muurtjes. Aan de buitenkant ervan, dus de kant waar je tegenaan kijkt, heb ik mooie trommelstenen opgestapeld en eraan vastgelijmd. Hiermee heb ik verhoogde borders, een zitkuil en een vijver gemaakt.

Zitkuil bij de aanleg – zie de grindtegels aan de aarde-kant.

Vooral voor de verhoogde border en de zitkuil, waarbij de druk van de aarde zwaar op zo’n muurtje drukt, is het goed dat die muurtjes extra breed zijn geworden (zo’n 15 cm) dankzij de nu onzichtbare fundering van grindtegels aan de binnenkant. De grote tegels voorkomen ook dat aarde en water uitspoelen uit de borders.

Hier zie je het resultaat van een van mijn verhoogde borders, op dezelfde manier geconstrueerd als de zitkuil in de foto hierboven. Van de grindtegels zie je helemaal niets meer.

5. Borderranden

Een hele simpele, elegante manier om oude stenen en tegels te hergebruiken is ze te gebruiken als borderrand.

Hier heb ik de stenen los gelegd (anti-worteldoek zorgt dat de aarde niet in het grind verdwijnt). De stenen zijn maar licht ingegraven; het gevaar bestaat dat je ze per ongeluk aantikt en verschuift, maar daar heb ik nog geen last van gehad sinds de aanleg in 2012. Overigens kun je grotere stenen op hun kant deels ingraven, zodat ze op hun plek blijven.

Niet de mooiste borderrand, maar wel effectief en een beetje verhoogd: van oude bielzen in een hoekje van mijn achtertuin.

6. Verhoogde borders en hoogteverschillen

Van oude tegels en stenen kun je natuurlijk ook verhoogde borders maken. Dit kan zowel in de vorm van een stapelmuurtje of gemetseld muurtje. Grote tegels worden nog wel eens doormidden gekliefd en met de ruwe kant naar voren gelegd, zodat dat je aanzicht is. Zijn het niet al te strakke muurtjes met plek voor dieren en planten erin, dan heb je niet alleen borders waar je makkelijker bij kunt en creëer je hoogteverschillen, maar heb je tegelijk een dierenhotel. Maak ze wel breed genoeg, dus minstens 15 – 20 cm met stevige stenen, tegels en constructie.

Verhoogde border in de Hortus Alkmaar. Deze lijken gelijmd, maar ze zouden ook met aarde op elkaar geplaatst kunnen zijn.

Deze verhoogde borders van grillige stapelmuurtjes in de buurttuin Cirkeltje Rond in Nieuwegein zijn gemaakt van al het tuinafval wat we konden vinden. Tussen de tegels is aarde gebruikt en de muurtjes lopen licht naar binnen toe. Onderin zijn ze breder dan bovenin.

7. Koude bakken en moestuinbakken

Voortbordurend op het vorige punt: je kunt ook heel gemakkelijk verhoogde moestuinbakken of zelfs een koude bak maken om bijvoorbeeld ’s winters veldsla in te kweken en in het voorjaar voor te zaaien. Je maakt een constructie en legt er simpelweg een glasplaat of doorzichtig plastic plaat overheen.

Deze verhoogde borders (foto genomen tijdens de aanleg van de voorbeeldtuintjes Steenbreek 023 in de Stadskweektuin van Haarlem) zou je perfect kunnen gebruiken als moestuinbakken; leg er een glasplaat overheen en je hebt een koude bak.

Moestuinbak in Drenthe van een voormalige camping; hier zijn de stenen los op elkaar gestapeld. Enig nadeel is dan wel dat ze makkelijk verschuiven en dat aarde eruit kan stromen. Je zou grotere tegels, zoals stoeptegels, aan de binnenkant kunnen zetten en licht ingraven om dat te voorkomen.

8. Kas

Nog zo’n simpele constructie, als je een oud kozijn hebt, een oud douchescherm of glazen platen met stompe randen zoals ik (ze kwamen uit een kast), dan kun je ook tegen een muurtje een kas maken. Het voordeel is dat stenen warmte opnemen en lange tijd uitstralen als het in de omgeving is afgekoeld; zo’n stapelmuurtje zou dus dubbel kunnen functioneren door de basis te vormen van een kas wanneer dat nodig is. Of je maakt van diezelfde eigenschap gebruik door ín een kas stapelmuurtjes te maken, om zo de thermische massa die de ruimte warmer houdt te vergroten.

Mijn even snel uit de mouw geschudde kasje tegen het muurtje van hergebruikte stenen.

9. Vaste barbecue of vuurplaats

Je kunt met betontegels of klinkers een vuurplaats maken of barbecue metselen. Zie voor een barbecue bijvoorbeeld de beschrijving van bouwplaats.wordpress.com.

Vuurplaats in de buurttuin van de Wilde Weelde Wereld in Appeltern.

10. Scherven voor onderin de bloembak

Dunne tegels kun je kapotslaan en gebruiken om onderin een bloembak te leggen om de drainage te verbeteren. Ik gebruik de oude plavuizen uit het huis hiervoor.

Scherven van plavuizen onderin (ik had er niet zo veel meer over om het te laten zien, moet weer een deel kapotslaan).

11. Tuinmuurtje (of verticale tuin 😉 )

Je kunt zo’n muurtje met plaats voor insecten en planten natuurlijk ook als afscheiding in of om de tuin gebruiken.

Een (met aarde gestapeld?) muurtje met planten in de Hortus Alkmaar.

12. Rotstuintje

Je kunt een rotstuintje maken van een stapelmuurtje, of zelfs de tegels opstapelen met rotstuin-plantjes (of mediterraanse kruiden) ertussen. Maak je er een rand van langs je terras bijvoorbeeld, dan geeft dat een heel leuk effect.

13. Kruidenspiraal

Een kruidenspiraal is een manier om op een kleine oppervlakte verschillende planten te kweken (meestal kruiden, maar aardbeien doen het ook goed op zo’n plek) met verschillende bodemwensen. De planten voor drogere grond gaan dan in het bovenste gedeelte en planten met een grotere vochtbehoefte onderin.

De (enorme) kruidenspiraal van PermacultuurCentrum Haarlem (los gestapeld).

Een alternatief op de kruidenspiraal in de permacultuurtuin van Boerderij De Mikkelhorst (foto 2016). Wat hier overigens niet helemaal goed gaat is dat de aarde op de niveau’s afloopt – dan stroomt water er vanaf en erodeert de bodem. Daardoor blijven bovendien de stenen niet goed liggen. Zorg om dat te voorkomen dat de stenen van een volgend niveau altijd enigsinds verzonken liggen in de vorige en dat de aarde erachter niet aflopend is.

14. Banken en zitjes

Gemetselde kleinere stenen en (eventueel losliggende) grotere tegels kun je prima als bankje gebruiken, zoals mijn versie van stoeptegels in de voorbeeldtuintjes van Steenbreek 023:

Gelijmde stoeptegels. Dankzij de ronding is de voorkant goed aaneengesloten, zodat je lekker zit, terwijl er aan de achterkant holtes ontstaan.

15. Egelburcht

In en onder een muurtje op stapel stenen kun je ook een egelburcht maken, waar een egel een lekker rustig nestje heeft. Een smalle tunnel als toegang naar een groter ‘hok’ is ideaal. Het moet natuurlijk wel stevig genoeg zijn zodat het niet instort.

Egelburcht

16. Verstopplekken en niveau’s in de vijver

Tot slot nog een mooie: stapel tegels, stenen, zelfs dakpannen op in de vijver. Je kunt er niveau’s mee maken, trappetjes voor dieren om veilig in en uit het water te komen, de folieranden maskeren en holletjes creëren voor waterdieren om zich in te verschuilen – of amfibieën om in te overwinteren.

Mooi voorbeeld van gestapelde tegels voor een levendige vijver in de kleine beestjestuin van Wankja Ferguson – in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern (foto genomen in maart 2016, dus de vijver is nog kaal).


Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

27 reacties op “16 Ideeën voor hergebruik van tuintegels en stenen

 1. Irma
  23 april 2018

  Wat heb jij een leuke ideeën! Ik ga beginnen aan een kruidenspiraal. Heb sinds kort jouw blog ontdekt en kan niet stoppen met lezen! Ga mijn tuin ook beetje bij beetje veranderen in een eetbare (bos)tuin.
  Jouw verhalen inspireren mij enorm!!

 2. Pingback: juist niks weg gooien heeft allemaal zijn geld gekost en is duurzaam – Sitetitel

 3. groengenot
  24 april 2018

  Jouw stijl is toch echt fantastisch hè Iris! Ik genoot zo van de foto’s. Ontwerp jij ook tuinen in België? Later als wij terug wat meer tijd hebben ( en terwijl wrijf ik met mijn vingers over elkaar. Onze kinderen zitten in hun studententijd😜), zouden wij graag een zwemvijver aanleggen en onze tuin minder ‘hoekig’ maken. Jouw ontwerpen vind ik zo prachtig!

  • Iris Veltman
   24 april 2018

   ‘k Zit te blozen achter mijn computer zo 🙂
   Dank je wel voor je compliment, en ja, k wil altijd wel kijken of een klus in België ook mogelijk is. Dus als de kinderen het huis uit zijn kan er in de tuin gezwommen worden, da’s een leuk vooruitzicht 😛

 4. Pim
  25 juni 2018

  Dankjewel voor dit artikel met ideeen voor hergebruik van tuintegels. Ik vind de vuurplaats een erg goed idee. Ik denk zelfs dat ik er een in mijn eigen tuin ga maken. ook het stukslaan van tegels en ze vervolgens als drainage inzetten is een goede idee.

 5. Marco
  12 november 2018

  Wat een mooi geschreven stuk. En geeft weer voldoende reden om 400 kg aan bakstenen met stukken cement eraan een tweede leven te geven. Cement er afgebeiteld en deze ‘nieuwe’ stenen worden in een layer stadium straks gebruikt voor een kruidenspiraal of aardbeientoren. En de afgebikte cement resten gaan onderin zelfgemaakte plantenbakken voor het vasthouden van vocht en luchtig houden van de grond.

  • Iris Veltman
   13 november 2018

   Het kost wat werk, maar dan heb je ook wat!
   Bedankt voor je leuke reactie 🙂

 6. Valina
  14 april 2019

  Wat een leuke ideeen. Wanneer jij de tegels aan elkaar lijmt, is er dan een speciale lijm die je gebruikt die niet slecht voor de natuur is? Of metsel je ze? Ik wil namelijk wat plantenbakken en wellicht een kruidenspiraal maken. En dankzij jouw foto’s denk ik nu ook aan een bankje en vuurplaats 🙂 Goede tip om eerst 20 cm de diepte te graven en daar te beginnen met leggen van de muur. Ik vroeg mij al af hoe iets stabiel blijft staat als het direct op de aarde wordt gebouwt. Heeft die 20cm diepte nog een reden?

  Laatste vraag: met aarde de stenen aan elkaar verbinden? Dat heb je gedaan bij buurttuin Cirkeltje Rond in Nieuwegein. Je legt een steen neer, doet er willekeurige aarde op en legt er een nieuwe op? Hoe verbind dat precies de stenen met elkaar?

  Ik ben heel blij met je blog!

  • Iris Veltman
   15 april 2019

   Hoi Valina, bedankt voor je vragen.
   Wat wij gebruikt hebben als tegellijm in onze eigen tuin is van Sakrete (geen reklame, k heb het even teruggezocht). Dit is eigenlijk een soort dunne mortel op cementbasis.
   Bij nader inzien had ik zelf graag wat meer ruimte tussen de stenen willen hebben zodat de plantjes er makkelijker tussen hadden kunnen groeien….maar dat is persoonljike smaak 😀
   Als je gaat stapelen met aarde tussen de elementen dan stapel je eigenlijk hetzelfde als wanneer je droog stapelt, maar dan met een laagje aarde ertussen. Het voordeel hiervan is dat de verschillende elementen makkelijker settelen waardoor de sneller en steviger liggen. De bijkomende bonus is dat de wand met de aarde natter blijft dan gemetselde en droog gestapelde wanden.
   Heel erg veel stapelplezier! Ik blijf het leuk vinden om te doen 😀

   • Valina
    7 mei 2019

    Oh hey goede tips! Ben je bij meer ruimte niet bang dat er dan aarde en water tussen de gaten door wegsijpeld? Ik heb wat stenen van een buurman overgenomen en nu zit er nog resten lijm op en resten aarde. Moet ik dat alles er eerst afhalen of kan ik gewoon gaan stapelen?

    • Iris Veltman
     11 mei 2019

     Hoi Valina,
     Het is inderdaad handig om bij grote openingen wel de achterkant af te sluiten, dit kan eventueel ook met vijverfolie of met anti-worteldoek. Of je stopt gelijk een plantje in de opening 🙂 Dat kan natuurlijk ook altijd :D.
     De resten lijm/cement en aadre kun je laten zitten op de tegels.
     Stuur je een foto als je wandje staat?

 7. Hanna
  22 mei 2020

  Hoi Iris, ik wil een verhoogde border maken van gebroken stoeptegels. Ik denk aan 40 tot 60 cm hoog. Met hokjes en gaatjes voor plantjes en beestjes. En door jou artikel maak ik misschien ook nog wel een bankje in een bocht verwerkt. 🙂
  Maar nu mijn vraag. Kan ik die tegels gewoon stapelen met aarde ertussen? Is dat stevig genoeg? Het lijkt me dat er dan makkelijker plantjes op kunnen vertoeven, maar het moet niet omstorten of verschuiven door de druk van aarde die in die border zit?

  • Iris Veltman
   27 mei 2020

   Hoi Hanna,
   Ga voor jezelf na wat er met het muurtje gaat gebeuren. Gaan er met de tijd kinderen op spelen, dan kunnen de bovenste 4 lagen steen het best vastgezet worden. Zelfde geldt voor het bankje: ga je er alleen op zitten dan is het voor jezelf prettig om de bovenste 3 lagen te verlijmen omdat je anders kans hebt dat deze makkelijker verschuiven.
   Voor een gewone border kun je het best de tegels/stenen licht naar binnen hellend stapelen. Op die manier geeft het voldoende tegendruk om de aarde tegen te houden.

 8. Claudia Smit
  23 mei 2020

  Goeie tip om grote tegels tegen de aarde kant van het muurtje te zetten. Ik ben nu bezig met mijn voortuin, waar een verhoogde bloembak in komt van oude tegels en tussendoor rode bakstenen. De bloembak en paden worden gemaakt van tegels- en stenenresten uit 7 verschillende tuinen! Volgende klus is een insecten/egelhotel, met daarin de tegels/stenen die overblijven, en een lading potscherven.
  Veel zwaar werk, maar geeft veel voldoening.

  • Iris Veltman
   27 mei 2020

   Goed bezig!
   Dat klinkt als een ontzettend leuke variatie in stenen. Dat kan bijna niet anders dan een leuk muurtje worden.
   Ben heel benieuwd wat je er van maakt 😀

 9. Pingback: Groen als wapen tegen hitte – GROENPLEIN

 10. Pingback: Hitte in je woning aanpakken – Huurders Belang Zederik

 11. Pingback: Geveltuintje - Stichting Trefpunt

 12. Pingback: Hoe doe je mee met het NK Tegelwippen? - Duurzame week

 13. Pingback: Tegels laten ophalen of upcyclen? - Duurzame week

 14. Renate Alberts
  18 juli 2021

  He he. Eindelijk iemand die dit ook prachtig vindt. Wat heb ik genoten van de prachtige foto’s die mij weer nieuw ideeen geven. Waar ik woon zijn ze echt van de gladgemaaide gazonnen. Ik woon 5 meter van het bos en heb een mooie bostuin gemaakt. Ik ben er zo trots op. Niemand die het mooi vindt. De stammetjes en mos en grote stukken boomschors vinden ze maar rommel. Ook nog een laag muurtje waarvan het cement er een beetje uitloopt (uit de losse hand). Een prachtige plantenbak van ca. 20 meter lang. Nou, jammer voor hun; ik ben nog lang niet klaar. Dankjewel voor de prachtige foto’s en tekst. Groetjes uit Schoonoord in het mooie Drenthe.

  • Iris Veltman
   20 juli 2021

   Hoi Renate, oh dat ken ik. Hier een buurman die zich geel en vooral groen ergert ook al gaat het hem niet aan. Ik hoor hetzelfde van anderen met tuinen die echt prachtig zijn. Het zegt niks over jouw tuin, maar alles over hen. Er zijn gelukkig steeds meer mensen die anders naar hun omgeving kijken en die juist zien hoe mooi en waardevol zoiets is. Je tuin klinkt heerlijk en als een toevluchtsoord voor dieren. En als je een extra bevestiging wilt dat je niet alleen bent – een aantal tuinmagazines, ik weet het vooral van Groei&Bloei, zijn ook steeds meer ecologisch tuinieren-gericht en publiceren er steeds meer foto’s en artikelen over. Daar komen ook veel leuke voorbeelden in voorbij. Het is steeds meer mainstream. Dus geniet vooral lekker van jouw paradijsje 🙂

 15. Pingback: Een leuke tuin of balkon inrichting met tweedehands spullen, hoe? ⋆ Mama's Jungle

 16. Pingback: Blog | Stichting Groen Licht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: