In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: de spanning stijgt al (bij mij dan đ ).
Nog even geen tuinverhalen dit keer, want ik zit nog steeds met mijn pols. Hoewel ik nu -gelukkig- voorzichtig weer kan tekenen, mits ik veel rust. Maar alsnog heb ik een tuingerelateerd verhaal. Want volgende week dinsdag geef ik een lezing over ecologisch tuinieren (zie voor meer info de sidebar). En dan is het altijd lastig: wat precies ga ik vertellen van die enorme berg aan informatie (en het helpt natuurlijk ook niet dat ik ecologisch tuinieren zelf in een breder kader zie). Hoe breng ik alles zo, dat mensen dat goed kunnen volgen? Hoe laat ik de essentie van mijn verhaal zien en hoe kan ik het zo interessant mogelijk brengen? Dat geldt natuurlijk voor het schrijven van een tekst, maar is net zo lastig bij een lezing. En nĂ©t weer even anders natuurlijk. Gewoonlijk probeer ik het zo veel mogelijk met plaatjes uit te leggen, want een foto zegt meer dan 1000 woorden (en scheelt mij werk đ ). Maar het lastige is: internet snapt de essentie van mijn verhaal geloof ik niet. Hoe ik ook zoek op trefwoorden, ik kan geen goede plaatjes vinden die precĂes pakken wat ik zoek. En dus ben ik alsnog aan het tekenen geslagen. Dat blijkt erg leuk: ik kan mijn fantasieĂ«n en gedachten lekker op papier kleuren. Het maakt een aantal dingen ook een stuk makkelijker, mits je eenmaal weet hoe je ze het beste in figuren uitlegt. Hoe beeld je bijvoorbeeld procestechnologie uit (waarbij mensen sowieso al glazig kijken als je het woord noemt)? Wat doet dat erin? Nou, het blijkt een key-onderdeel om het verhaal te ondersteunen, gebruik wat je kent, hĂš đ Maar het is gelukt. En het nadenken en tekenen inspireert mijzelf ook meteen weer in allerlei creatieve ideeĂ«n voor mijn tuin, merk ik, want mijn hoofd loopt er alweer van over.
Een van de resultaten is het plaatje hierboven, wat gaat over de basisgedachte in het verhaal. Kun je raden welke dat is?
Is het zelfvoorzienend wonen? Ik word blij van jouw enthousiasme. Blijf voorzichtig met de pols en succes met de lezing! Als je praat zoals je schrijft, komt het absoluut goed.
Haha dank je! Ik heb het al zo vaak gedaan maar ik word altijd enorm zenuwachtig in de aanloop X-D Zelfvoorzienend klopt er ook wel in, dat heeft er wel mee te maken đ
Hoi Iete, het is helemaal goed gekomen! Mega nerveus, maar dat ben ik altijd. Het plaatje hierboven gaat over biosymbiose en de mens die (mijns inziens) duurzamer kan leven door in samenwerking met de omgeving en andere organismen te werken. Ik ga een paar delen van het verhaal op mijn blog zetten đ
Hallo Iris,
Ik ben bij je lezing geweest en vond het ontzettend interessant. Jammer dat ik meteen weg moest, had nog wel even willen praten met je. Ik wil tuinen gaan ontwerpen en de ecologische tuin is voor mij nog meer gaan leven na de lezing. Ik heb veel geleerd. Dankjewel daarvoor.
Hoi Tamara,
Leuk om te horen en heel graag gedaan! En we kunnen hier in de omgeving veel meer ecologisch bewuste tuinontwerpers gebruiken dus super als je dat komt versterken!
Heb jij misschien tips over boeken of cursussen over ecologische tuinen? Iets wat je aan kan raden?
Bob Flowerdew heeft een aantal interessante, leuk om te lezen boeken, praktisch en gedetailleerd. Natuurlijk tuinieren is een goede, hoewel sommige aanpakken in ecologisch gebied achterhaald/minder wenselijk zijn, maar de informatie over ziektes en plagen en allerlei aanpakken is verder goed. Velt is een vereniging die van alles organiseerd en die heeft ook veel goede boeken. Handboek ecologisch tuinieren is een dikke, kostbare pil met heel droge informatie maar wel heel uitgebreid, up to date en precies. Ik hoop dat je daar wat aan hebt!
Dankjewel! Ik ga eens opzoek om mijn, steeds groter wordende, boekencollectie aan te vullen.