Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: voorbereiden van een lezing

Plaatje lezing Mei 2016In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: de spanning stijgt al (bij mij dan šŸ˜‰ ).

Nog even geen tuinverhalen dit keer, want ik zit nog steeds met mijn pols. Hoewel ik nu -gelukkig- voorzichtig weer kan tekenen, mits ik veel rust. Maar alsnog heb ik een tuingerelateerd verhaal. Want volgende week dinsdag geef ik een lezing over ecologisch tuinieren (zie voor meer info de sidebar). En dan is het altijd lastig: wat precies ga ik vertellen van die enorme berg aan informatie (en het helpt natuurlijk ook niet dat ik ecologisch tuinieren zelf in een breder kader zie). Hoe breng ikĀ allesĀ zo, dat mensen dat goed kunnen volgen? Hoe laat ik de essentie van mijn verhaal zien en hoe kan ik het zo interessant mogelijk brengen? Dat geldt natuurlijk voor het schrijven van een tekst, maar is net zo lastig bij een lezing. En nĆ©t weer even anders natuurlijk. Gewoonlijk probeer ik het zo veel mogelijk met plaatjes uit te leggen, want een foto zegt meer dan 1000 woorden (en scheelt mij werk šŸ˜‰ ). Maar het lastige is: internet snapt de essentie van mijn verhaal geloof ik niet. Hoe ik ook zoek op trefwoorden, ik kan geen goede plaatjes vinden die precĆ­es pakken wat ik zoek. En dus ben ik alsnog aan het tekenen geslagen. Dat blijkt erg leuk: ik kan mijn fantasieĆ«n en gedachten lekker op papier kleuren. Het maakt een aantal dingen ook een stuk makkelijker, mits je eenmaal weet hoe je ze het beste in figuren uitlegt. Hoe beeldĀ je bijvoorbeeld procestechnologie uitĀ (waarbij mensen sowieso al glazig kijken als je het woord noemt)? Wat doet dat erin? Nou, het blijktĀ een key-onderdeelĀ om hetĀ verhaal te ondersteunen, gebruikĀ wat je kent, hĆØ šŸ˜‰ Maar het is gelukt. En het nadenken en tekenen inspireert mijzelf ook meteen weer in allerlei creatieve ideeĆ«n voor mijn tuin, merk ik, want mijnĀ hoofd loopt er alweer vanĀ over.

Een van de resultaten is het plaatje hierboven, wat gaat over de basisgedachte in het verhaal. Kun je raden welke dat is?

8 reacties op “Tuindagboek: voorbereiden van een lezing

 1. iete
  6 mei 2016

  Is het zelfvoorzienend wonen? Ik word blij van jouw enthousiasme. Blijf voorzichtig met de pols en succes met de lezing! Als je praat zoals je schrijft, komt het absoluut goed.

  • Iris Veltman
   6 mei 2016

   Haha dank je! Ik heb het al zo vaak gedaan maar ik word altijd enorm zenuwachtig in de aanloop X-D Zelfvoorzienend klopt er ook wel in, dat heeft er wel mee te maken šŸ˜‰

  • Iris Veltman
   13 mei 2016

   Hoi Iete, het is helemaal goed gekomen! Mega nerveus, maar dat ben ik altijd. Het plaatje hierboven gaat over biosymbiose en de mens die (mijns inziens) duurzamer kan leven door in samenwerking met de omgeving en andere organismen te werken. Ik ga een paar delen van het verhaal op mijn blog zetten šŸ˜‰

 2. Tamara
  13 mei 2016

  Hallo Iris,

  Ik ben bij je lezing geweest en vond het ontzettend interessant. Jammer dat ik meteen weg moest, had nog wel even willen praten met je. Ik wil tuinen gaan ontwerpen en de ecologische tuin is voor mij nog meer gaan leven na de lezing. Ik heb veel geleerd. Dankjewel daarvoor.

  • Iris Veltman
   13 mei 2016

   Hoi Tamara,
   Leuk om te horen en heel graag gedaan! En we kunnen hier in de omgeving veel meer ecologisch bewuste tuinontwerpers gebruiken dus super als je dat komt versterken!

   • Tamara
    13 mei 2016

    Heb jij misschien tips over boeken of cursussen over ecologische tuinen? Iets wat je aan kan raden?

    • Iris Veltman
     13 mei 2016

     Bob Flowerdew heeft een aantal interessante, leuk om te lezen boeken, praktisch en gedetailleerd. Natuurlijk tuinieren is een goede, hoewel sommige aanpakken in ecologisch gebied achterhaald/minder wenselijk zijn, maar de informatie over ziektes en plagen en allerlei aanpakken is verder goed. Velt is een vereniging die van alles organiseerd en die heeft ook veel goede boeken. Handboek ecologisch tuinieren is een dikke, kostbare pil met heel droge informatie maar wel heel uitgebreid, up to date en precies. Ik hoop dat je daar wat aan hebt!

     • Tamara
      14 mei 2016

      Dankjewel! Ik ga eens opzoek om mijn, steeds groter wordende, boekencollectie aan te vullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 mei 2016 door in Tuindagboek en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: