Mijn tuin ziet er altijd belachelijk kaal (en welgemanierd) uit na zijn jaarlijkse kappersbeurt. Hoe groot is het verschil? Nou, oordeel zelf maar.
Ik ben druk met het voorbereiden van mijn eerste permacultuur cursus (hij zit al helemaal vol!) en probeer tegelijkertijd lekker uit te rusten zodat ik er straks vol tegenaan kan. Één van de dingen die ik doe om uit te rusten is de tuin in gaan – daar is het nu natuurlijk wel echt het weertje voor. Zo komt het dat mijn voortuin zijn snoeibeurt weer heeft gehad, maarre, wat een verandering is dat altijd. Om het contrast eens te laten zien heb ik een foto gepakt van afgelopen augustus en nu vanaf dezelfde plek een foto gemaakt. Dit is het resultaat:
Augustus 2018
Februari 2019
En nu naast elkaar:
Het oogt een beetje droevig vind ik, waarschijnlijk omdat ik eraan gewend ben dat mijn huis steeds meer door mijn tuin wordt opgeslokt. Maar zo ziet het er ieder voorjaar uit, voor het na een week of 2 opnieuw ontploft. En gelukkig bloeit er stiekem van alles, zoals krokussen, blauwe druifjes, rozemarijn, hyacinten, een toverhazelaar en Japanse dwergkwee.
Er staan wel wat dingen op mijn planning om te veranderen in de voortuin. De dwergkwee gaat eruit en de takken komen ten goede aan het takkenrilletje dat de afscheiding naar de buren vormt. Het bankje valt uit elkaar, maar ik ga van oude tegels een nieuwe maken, die dichter tegen de gevel staat zodat je er lekker beschut zit. De lavendel is jarenlang perfect mulchmateriaal geweest, maar omdat ik het nu niet zo meer nodig heb (teveel, eigenlijk) wil ik een deel van de lavendel verwijderen. Mijn achter- en voortuin veranderen, het kale duinzand is spadediep onherkenbaar. Een deel wordt steeds bossiger, maar een deel van de voortuin wil ik relatief arm houden om biodiversiteit te bevorderen. Zo verdwijnen er verschillende planten of verplaats ik ze naar de achtertuin. Er komen meer inheemse soorten voor in de plaats – zo ontving ik vandaag de zaden van o.a. gewone agrimonie, geel walstro en boerenwormkruid. Én ik heb mijn zinnen gezet op een inheemse roos – ik twijfel nog tussen de behaarde struweelroos en de viltroos. Hoe dan ook, ik heb er zin in én weer wat energie om mijn tuinen naar hun volgende fase te helpen.
Heerlijk! Ik geniet met je mee!! Hoewel ik eigenlijk naast je wil wonen😉😂😂🌹
Dat is leuk om te horen! Als er een plekje vrij komt laat ik het weten.
Hi Iris,
Ik ben afgelopen weekend ook aan de slag gegaan met de snoeischaar om alle verdorde bovengrondse plantendelen af te knippen, kleiner te maken en opnieuw als mulch te gebruiken. Inderdaad een droevige aanblik zo’n kaalgeslagen oppervlakte 🙂 Bij mij in de tuin is het echt erg nu. Heb niet alleen veel vaste planten maar ook een aantal struiken die ik jaarlijks op het einde van de winter aan de grond moet afzetten. Nu zijn er dus vele tientallen vierkante meters tuin een kale kapvlakte 🙂 Maar binnen een paar weken spreken we daar niet meer over 🙂
Hallo Iris,
Daar zullen de buren wel blij mee zijn zo te zien is het bij hen een stuk kaler. Ik ben benieuwd hoe het er later na de veranderingen uit zal zien. Nog even geduld maar.
Tja, dat kale moet toch ergens gecompenseerds worden 😀
Mooie voortuin. En altijd leuk, nieuwe plannen
Dank je wel 😀