Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindagboek: blij met poep

In de categorie ‘Tuindagboek’ schrijf ik over wat me in de tuin is overkomen. Deze keer: mysterieus tuinbezoek.

Als tuinier kun je je soms om – voor anderen tenminste – vreemde dingen verheugen. Regen, bladluis, vallende bladeren… Zo vond mijn man vanochtend poep op het terras achter ons huis. Een glanzende drol van zo’n 4 cm lang zonder sterke geur en met aan één kant een spits uiteinde. Jep, een egel-visitekaartje. Nu hebben we een paar jaar geleden ook al een tijd regelmatig egelpoep, pootafdrukken en krabsporen gevonden, maar na een hete, droge zomer legden veel egeltjes het loodje en verdwenen ook de sporen uit onze tuin. Sindsdien stond dat dier toch op mijn denkbeeldige lijstje van: “Ik wou dat [dier x] van mijn tuin kan meegenieten.” De meeste tuiniers hebben wel zo’n lijstje, toch?

Natuurlijk bracht mijn nieuwsgierigheid mij ertoe de drol eens even lekker uit te pluizen. Er zaten haren in – ik denk dat het egeltje babymuizen op zijn menu had – alsook duidelijk aanwezige dennennaalden. Blijkbaar geen handige eter, maar wel meer goed nieuws! Want de spar in mijn tuin is de enige in de omgeving en hoewel egels een groot territorium hebben, waarvan ze ’s nachts steeds een deel komen inspecteren, lijkt dit bewijs dat het egeltje al eens eerder in mijn tuin scharrelde.

Maar dan rest een vraag. Ik krab me op het hoofd, net als bij het allereerste egelbezoek. HOE komt een egel in mijn tuin? En trouwens ook al die padden en kikkers? Want mijn tuin is volledig ommuurt. Aan de achterkant zitten garages. De tuinen aan weerszijden zijn kaal en versteend. De muren zijn zo’n 1,60 m hoog. Bovendien: toen mijn man en ik de tuin aanlegden hebben we hem vrijwel leeg gehaald en nergens een lek in de vesting gezien. En toch vinden al die beesten een weg mijn tuin in. Als ik kasteelheer was, dan had mijn heerschappij lachwekkend kort geduurd. Gelukkig gaat het hier om een tuin.

Maar even serieus, egel, hoe kom je binnen?

6 reacties op “Tuindagboek: blij met poep

 1. lefabuleuxjardin
  31 mei 2018

  Het lijkt onwaarschijnlijk dat een egel over een muur klautert van 1m60, maar ik leerde deze week dat egels best wel goede klimmers zijn… wie weet is jou egel wel de klimkampioen onder de egels.

 2. De Fruitberg
  31 mei 2018

  Die versterkte burcht van je is zo lek als een zeef 😀

  • Iris Veltman
   6 juni 2018

   Wat erg… k zie dat ik je niet beantwoord heb op je leuke reactie 😀
   Ik denk dat alle beesten stiekem tunnels hebben…

 3. groengenot
  1 juni 2018

  Als je ergens héél graag wil zijn, dan geraak je daarcop de één of andere manier wel hoor… 😜
  Tof!

  • Iris Veltman
   6 juni 2018

   Dat blijkt wel weer ja, hahaha. Heerlijk die beesten met hun geheimzinnige leventjes…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 31 mei 2018 door in Tuindagboek en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: