Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Tuindieren en vuurwerk

winterse takkenWe vieren alweer bijna de komst van een nieuw jaar en daarbij hoort vuurwerk. Nu vroeg ik mij af wat dat eigenlijk met de dieren in mijn tuin (en de natuur) doet en hoe ik ze kan helpen. En dus ging ik op onderzoek uit.

Ik schrijf dit niet om iemand iets te dicteren, maar omdat ik steeds ongemakkelijker naar al dat vuurwerk kijk en toch graag iets zou zien veranderen. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is, dat ik steeds meer zie wat het met dieren in mijn tuin doet. Wat mij het meeste aan het denken heeft gezet, is onze vaste bewoner de grijsgroene pad, die wij Archimedes hebben genoemd. Padden horen nu in winterslaap te zijn. Maar toch kom ik op 1 of 2 januari, als ik overdag een rondje door mijn tuin maak, hem vaak tegen. Archimedes lijkt dan een beetje uit zijn doen, hobbelt heen en weer door de tuin, dan weer in de vijver, dan weer eruit. Alsof hij maar niet stil kan zitten. Het lijkt in ieder geval niet op zijn normale doen, waarbij hij in het voorjaar strikt een controlerondje door de tuin doet, maar langzaam met één tuindeel per dag, om de rest van het jaar vooral bij de vijver te zitten en ’s avonds op rooftocht te gaan. Maar dat onrustige gedoe overdag is altijd vlák na de jaarwisseling en nooit daarvoor of een week later. De link was dus snel gelegd. In de achtertuinen naast mij wordt gelukkig geen vuurwerk afgestoken, maar op straat en achter de garages wel en blijkbaar is dat voldoende om hem uit zijn hum te brengen. Wat betekent dat dan voor de andere dieren? En hebben die in het niet-stedelijke gebied er ook last van? Daarom ben ik eens wat verder gaan kijken naar wat het met de wilde dieren doet en wat ik zou kunnen doen om in ieder geval mijn tuinbezoekers er wat makkelijker doorheen te helpen (behalve stoppen met vuurwerk afsteken, want dat doe ik al niet).

De vogels in mijn tuin en in de omgeving zijn ook de hele nacht en dag onrustig, dat heb ik regelmatig gezien. Je ziet ze opvliegen uit de bomen, vaak een kreet slaan en rondvliegen, midden in de nacht. Na wat zoeken kwam ik bij onderzoek van de UVA de onderstaande beelden tegen, gemaakt met een speciale radar in de Bilt. En daarvan schrok ik, want klokslag 0:00 uur kleurt het hele scherm groen, geel en rood. Allemaal vogels die en masse opvliegen, ook in de natuurgebieden!

De reactie van vogels op vuurwerk (2015). Bron: UVA.

De reactie van vogels op vuurwerk (2014/2015). Bron: UVA.

Wat is het probleem met deze reactie? Nature Today zegt het volgende: ‘Hoewel paniek niet meteen dodelijke gevolgen hoeft te hebben, zijn de effecten alleszins negatief. Vogels verbruiken onverwacht meer energie en kunnen gedesoriënteerd raken. Ze moeten op zoek naar een nieuwe slaap- of voedselplek en kunnen daarbij crashen tegen onbekende obstakels, zoals hoogspanningskabels. Deze risico’s zijn echter nog niet gedetailleerd onderzocht.’ Dit verhaal is ongeveer hetzelfde als je gaat zoeken naar wat vuurwerk met andere wilde dieren doet. Ze schrikken, vooral van het plotselinge, harde geluid. In hun paniek vluchten ze alle kanten op, maar kunnen niet helder nadenken. Zo worden er meer dieren overreden tijdens de jaarwisseling en verlaten vogels en kleine dieren hun nesten (o.a. Wetsoundwildlife). Soms lopen ze in hekken vast of raken ze te water en weten ze niet meer hoe ze eruit moeten komen, waardoor ze daar sterven of zichzelf zwaar toetakelen. Een plaatje van een verdronken das bezorgde mij de rillingen. En een plaatje van een eend met kapot geknalde bek van Dierenopvangcentrum Groningen, met daarbij de tekst dat het dier waarschijnlijk een rotje voor brood aanzag… Laat maar, ik weet genoeg.

Dus wat kan ik zelf nou doen om in ieder geval de dieren in mijn tuin te helpen? Dat blijkt nogal moeilijk. Standaard veiligheid bij het afsteken van vuurwerk, maar dat zou geen tip móeten zijn. Geen vuurwerk afschieten in de buurt van bomen, nesten en waar eventueel kleine dieren zich zouden kunnen verstoppen, dat is duidelijk. En ik lees dat er zoiets als ‘stiller’ vuurwerk bestaat. Waarom wordt dat niet standaard gebruikt, in plaats van dat steeds meer lawaaierig lijkende vuurwerk? Daar doen we oudere mensen en huisdieren ook meteen een plezier mee. Vuurwerkresten zo snel mogelijk opruimen, vooral in het groen. Check, mijn tuinen blijven schoon. Vogelvoer een paar dagen van tevoren weghalen daar waar vuurwerk afgeschoten gaat worden, zodat er geen vogels in de buurt zijn (Wetsoundwildlife weer). Goede tip, als je vuurwerk afsteekt dan. Maar wat kun je doen als je géén vuurwerk afsteekt? Ik kan er niets over vinden (de zoekmachines denken dan ook dat ik óf zoek naar wat ik voor mijn huisdieren kan doen óf dat ik vuurwerk wil kopen 8-/ ). Zelf denk ik aan meerdere hoopjes van takken, bladeren en ander groen en héél veel mulchen, zodat dieren in ieder geval een nieuw nestje kunnen vinden of (hopelijk) dan goede geluidsisolatie hebben. En de dagen erop extra voer buiten hangen en zetten. Ik ben benieuwd of ik Archimedes weer ga zien.

Advertenties

2 reacties op “Tuindieren en vuurwerk

 1. Tom
  1 januari 2016

  Hi Iris, de allerbeste wensen voor 2016. Jouw blog is een inspiratie voor mij en hopelijk vele anderen om tenminste ons eigen lapje grond al een milieu- en diervriendelijkere invulling te geven. En vele kleine beetjes kunnen wel degelijk een verschil maken in onze volgebouwde landjes. Bedankt voor je fijne artikels, je advies en je uitgebreide antwoorden op mijn vragen. Keep up the good work in 2016! 🙂

  • Iris Veltman
   2 januari 2016

   Hoi Tom,
   Wat ontzettend lief van je, dank je wel voor je mooie woorden! Jij ook een heel goed nieuw jaar en ik zal mijn best blijven doen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 december 2015 door in Algemeen en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: