Iris' Garden Ecology

Blog. Want een betere wereld begint in de eigen tuin!

Eetbare schaduwplanten (deel 1)

Eetbare planten willen meestal volle zon of op zijn minst halfschaduw. Dus wat als u schaduw heeft en toch voedsel wilt kweken? Een lijstje.

__________

Pssst! Op 17 maart 2023 is mijn boek uitgekomen – Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur! Daarin vind je nog veel meer tips voor eetbare beplanting die mooi én lekker is, beplantingsplannen én (eetbare) plantentips voor zelfs de lastigste plekken. Ga naar Vonk Uitgevers voor meer informatie en om te bestellen, of kijk op groeneboekenshop.nl of bol.com.

__________

In het Groei & Bloei magazine van februari noemen ze zuring als eetbare plant die het goed doet in de schaduw. Ik wil daar graag een aanvulling op maken, want ik weet er nog veel meer. En ik ben fan van meerjarigen (minder werk en beter voor het milieu), dus heb ik hieronder voor u een lijstje samengesteld van meerjarige schaduwliefhebbers.

 Afbeelding Braam (Rubus Fruticosus)

Bramen groeien prima in de schaduw, alleen komen er dan weinig vruchten aan. Maar het blad is ook eetbaar en vooral geschikt om te koken: als thee, in soep en hartige gerechten. Braam vormt lange ranken die rommelig kunnen ogen, dus deze staat het beste wat uit het directe zicht.

 Afbeelding Daglelie-soorten (Hemerocallis)

Van de mooie daglelie zijn de bloemen eetbaar, ze hebben een knapperige bite. Lekker en leuk voor in salades. De plant heeft grasachtig loof en zoals de naam al zegt bloeien de grote bloemen maar één dag. Maar de plant maakt veel bloemen aan en bloeit daardoor toch lang door. Daglelie voelt zich goed thuis in de schaduw in voedzame grond en kan zelfs in kleigrond, mits deze niet te droog is. Doet het ook prima in pot.

 Afbeelding Daslook (Allium ursinum)

Dit inheemse meerjarige plantje kleurt in het voorjaar de bosvloer wit. Geschikt om onder bomen te planten dus. Wel verspreid deze plant zich snel, waar ikzelf alleen maar blij mee ben want des te meer plantjes ik heb om te eten. De bladeren en bloemen van Daslook zijn eetbaar en omdat het familie is van de ui en prei en heeft het een ui-achtige smaak. Lekker in salades, soep en hartige gerechten.

 Afbeelding Hondsdraf (Glechoma hederacea)

De bladeren van hondsdraf zijn eetbaar. Ze hebben een uitgesproken smaak die niet iedereen even lekker vind; de een eet de bladeren puur als sla op brood en de ander gebruikt de bladeren in kleine beetjes om te kruiden. Even uitproberen dus. Het is een inheems, bodembedekkend plantje met mooie roze of paarse bloemen. Hondsdraf is meerjarig en kan woekeren, maar omdat deze eetbaar is vind ik dat persoonlijk geen probleem. Kan ook in pot gekweekt worden.

 Afbeelding

Japanse gember (Zingiber mioga)

In tegenstelling tot de gewone gember wordt van deze plant niet de wortel gegeten, maar het blad (de wortel is giftig!). Het blad heeft een zachte gembersmaak. De plant is meerjarig maar niet winterhard, dus het beste is om deze in pot te kweken en bij vorst binnen te halen. De stengels kunnen 1,2 meter lang worden.

 Afbeelding Mierikswortel (Amoracia rusticana)

Deze inheemse meerjarige plant maakt diepe penwortels aan, die een sterke typische smaak hebben. Gebruik ze geraspt om salade, soep, hartige gerechten en vlees of vis op smaak te brengen. De bladeren zijn ook eetbaar en zijn zachter van smaak. Ze kunnen rauw of gekookt gegeten worden en worden wel rond vis gewikkeld bij het klaarmaken om het een mieriksmaak te geven. Oogst de wortels door de plant uit de grond te trekken. Daarbij blijft een deel van de penwortel achter, waar weer een nieuwe plant uit kan groeien. De plant kan woekeren en is moeilijk weg te halen, maar kan ook prima in een diepe pot.

 Afbeelding Mitsuba (Cryptotaenia japonica)

Dit is een winterharde plant. Vooral de rode variant (zoals getekend) is een decoratieve bladplant voor in de tuin. De gekleurde bladeren zijn ook decoratief in gerechten en geven een peterselieachtige smaak. De stengels kunnen als bleekselderij klaargemaakt worden. Denk aan salade, soep, gekookt, gebakken, in hartige gerechten en chutney…

 Afbeelding Moerasanemoon (Houttuynia cordata)

Een mooi plantje dat het goed doet in het moerasdeel van de vijver, maar ook in gewone tuingrond. De bladeren zijn prachtig en klaar te maken als spinazie. Wel is dit een geduchte woekeraar die zich door zijn uitlopers en zaailingen snel kan verspreiden en op de meest vreemde plekken opduikt. Het in pot zetten helpt, behalve tegen de zaailingen. Hou de grond in dat geval een beetje vochtig.

 Afbeelding Mukuna wenna (Alternanthera sessilis)

Niet winterhard maar wel meerjarig. De takken hebben een soort kruipende vorm en zijn mooi rood van kleur, waardoor dit een eetbaar plantje is dat tegelijk ook decoratief is. De bladeren hebben een zachte komkommerachtige smaak en passen goed in salades. Heeft graag een wat vochtiger bodem maar kan prima tegen perioden van droogte.

 Afbeelding Munt-soorten (Mentha)

Bijna alle muntsoorten kunnen wel in de schaduw. In de schaduw wordt de plant minder snel lelijk en maakt deze meer groen aan, maar ook minder bloemen. Er zijn heel veel verschillende soorten die allemaal een eigen smaak hebben en vooral gebruikt worden voor thee: bijvoorbeeld pepermunt, bananenmunt, watermunt, citroenmunt en chocolademunt. Munt houdt in de meeste gevallen van een wat vochtigere grond.

 Afbeelding Roomse kervel (Myrrhis odorata)

Roomse kervel is een meerjarige uit de schermbloemenfamilie. De plant wordt maximaal 1,2 meter hoog en kan in zon, halfschaduw en schaduw. De bladeren zijn eetbaar en hebben een zoete smaak die gebruikt wordt voor thee, dranken, zoete gerechten en jam. De plant is vooral goed om de wrange smaak van rabarber te verbeteren. Roomse kervel maakt een penwortel aan, dus de plant kan het beste op een plek staan waar deze niet in de weg staat.

 Afbeelding Zuring-soorten (Rumex)

Tuinzuring (Rumex acetosa) en Bloedzuring (Rumex sangineum – zie tekening) zijn eetbare planten geschikt voor de tuin. Vooral de bladeren van bloedzuring zijn erg decoratief. Het blad heeft een frisse knapperige smaak die het goed doet in salades en als garnering of op brood. De plant kan wel woekeren als deze de kans krijgt om zaad te vormen, maar in de schaduw zal de plant vooral blad vormen en niet snel bloemen. Zuring heeft ook een penwortel maar mijn ervaring is dat ze niet moeilijk te verwijderen zijn.


Begin meteen met groeien!

Leer interactief en op eigen tempo.

16 reacties op “Eetbare schaduwplanten (deel 1)

  1. Pingback: Eetbare schaduwplanten (deel 2) | Iris' Garden Ecology

  2. Pingback: Eetbare schaduwplanten (deel 3) | Iris' Garden Ecology

  3. tabithakh
    10 mei 2016

    Misschien ook een leuk onderwerp voor een lijstje: eetbare planten die slakonvriendelijk zijn. In mijn vierkantemeterbak staan nu twee jaar bieslook, citroenmelisse, rozemarijn en salie. Alle andere kruiden die erin stonden zijn opgevreten door de slakken.

    Een paar dagen geleden heeft mijn man de tuin weer toegankelijk gemaakt voor egels door wat gaas weg te halen bij het tuinhek, dus we hopen nu ook op medewerking van egels in onze strijd tegen de slakken. Nee, we hebben geen gif gebruikt, dat gaan we maar eens inleveren bij het chemisch afval.

    • Iris Veltman
      10 mei 2016

      Goed idee, dank je wel! Ik zal er eens over nadenken welke planten daar allemaal in kunnen komen 😉 Succes met de slakken, ik hoop dat je egels gaat krijgen!

    • Mike
      17 april 2023

      Slakken kunnen niet zo goed met koffiedik(gruis) zou dit niet helpen

  4. tabithakh
    10 mei 2016

    Ik zie hier trouwens een deel van de inhoud van onze verwilderde tuin langskomen. 😉

    • Iris Veltman
      10 mei 2016

      Dat kan kloppen, een hoop wilde planten zijn erg goed eetbaar (en worden gezien als onkruid)!

  5. Hans Materman
    11 juni 2016

    Een potje bier is ook een middel om slakken weg te krijgen .

  6. Jessica
    19 februari 2017

    Dankjewel voor alle tips! In aanvulling op m’n kruiden- en moestuin ga ik deze lente een deel van m’n tuin inrichten met eetbare bloemen, superveel zin in!

    • Iris Veltman
      20 februari 2017

      Oeh, dat klinkt als een leuke combinatie! Zou daar wel een foto van willen zien als het in bloei staat ;).

  7. Pingback: Eetbare siertuin: niet alleen fruit en kruiden! | Iris' Garden Ecology

  8. Wouter
    15 maart 2018

    Hoi Iris,

    Helemaal in dezelfde lijn, ben ik even inspiratie komen halen in je blog ! Met veel dank!
    Wij zijn te volgen (in het Frans maar volgend jaar ook ih Engels !) op Atmosvert.fr

    Groet,

    Wouter

    • Iris Veltman
      15 maart 2018

      Hoi Wouter,
      mijn Frans is helaas niet erg bij maar wat ik zo zie en begrijp hebben jullie een mooie opzet, ik wou dat er hier ook zoiets was!

  9. Roland van asten
    11 februari 2020

    Hallo Iris ik Ben bezig Met Zonne panelen die Licht doorlaatend zijn welke schaduw en halfschaduw planten zijn geschikt onder die panelen en welke zijn warmte minnend.
    Wat zou ik als groente op de Markt kunnen brengen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 23 januari 2014 door in Eetbare planten kweken en getagd als , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: